Tips voor een fiscaal interessant relatiegeschenk in 2021

Weet jij hoe je de btw van je relatiegeschenk volledig recupereert? En waarop je moet letten om je geschenk fiscaal aftrekbaar te maken? Wij vatten het graag voor je samen.

Een relatiegeschenk is 50% fiscaal aftrekbaar als beroepskost

Wat is er leuker dan je zakenrelaties aan het einde van het jaar te verrassen met een mooi geschenk? En ook voor jou is dat interessant, want relatiegeschenken zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar als beroepskost. Het enige addertje? De wetgeving errond is nogal ingewikkeld. Daarom hebben wij de meest recente regels overzichtelijk voor jou samengevat.

Houd de aankoopprijs onder de 125 euro

Koop geen relatiegeschenk dat duurder is dan 125 euro inclusief btw. Want dan wordt de persoon die het geschenk krijgt, er privé op belast. De fiscus beschouwt het dan als een voordeel alle aard. En dat is niet echt bevorderlijk voor je zakenrelatie. Maak er dus geen vergiftigd geschenk van en houd de aankoopprijs van je zakelijk geschenk altijd onder de 125 euro inclusief btw.

Met deze 3 tips recupereer je de btw volledig

Wie goed oplet, kan naast de fiscale aftrekbaarheid van 50% ook nog eens de btw van een relatiegeschenk volledig recupereren. Daarvoor zijn er drie dingen waar je rekening mee moet houden: de aankoopprijs, de inhoud en het aantal.

1. Blijf onder de 50 euro exclusief btw

Kost je geschenk 50 euro of meer, dan kun je de btw niet recupereren. Beperk je dus tot een aankoopprijs van 49,99 euro excl. btw per geschenk.

2. Alcohol mag, sterkedrank niet

De btw op sterkedrank is nooit recupereerbaar. Geef dus geen likeur, jenever, wodka, whisky of cognac als je de btw wil terugwinnen. Wat wél mag is wijn, schuimwijn of champagne: die worden niet beschouwd als sterkedrank. En snoep, chocolade, bier of een alcoholvrij aperitief kunnen natuurlijk ook. De btw daarop kun je ook 100% recupereren.

3. Geef je zakenrelatie één geschenk per jaar

Wil je meerdere keren relatiegeschenken uitdelen in hetzelfde kalenderjaar? Dan kun je maar voor één van die handelsgeschenken de btw recupereren, zelfs als de geschenken samen onder de grens van vijftig euro blijven. Beperk je dus tot één geschenk per jaar per zakenrelatie om de btw optimaal te recupereren.

Samengevat

Het meest interessante eindejaarsgeschenk aan je zakenrelatie geef je één keer per kalenderjaar, kost maximum 49,99 euro exclusief btw en bevat geen sterkedrank. Dan is het geschenk voor 50% fiscaal aftrekbaar, wordt de ontvanger niet belast en kun jij de btw volledig recupereren.

Met deze geschenken zit je zeker goed

Jij hebt wel wat beters te doen dan de volledige wetgeving uit te pluizen. Daarom maken we het je graag gemakkelijk. Wij maakten voor jou een shortlist van 7 relatiegeschenken die optimaal fiscaal aftrekbaar zijn.

Een aperitiefmand met schuimwijn (medium)

Klink samen of vanop afstand op het nieuwe jaar met een heerlijk glaasje Schorpuin Goud Brut, een selectie zoute lekkernijen en olijftapenade.
48,45 euro inclusief btw

Bestel online


Een geschenkdoos met Belgische bieren en paté (small)

Een lokaal en artisanaal geschenk dat het bekendste kwaliteitsproduct van België in de kijker zet, verpakt in een stevige geschenkdoos.

31,95 euro inclusief btw

Bestel online

Een ‘lekker zoet’-geschenkdoos

Heerlijke, zoete producten die doen denken aan weleer, mooi gepresenteerd in een geschenkdoos. Of je nu gaat voor small, medium of large, met deze zoete geschenkdoos blijf je altijd binnen het fiscaal interessante bedrag.

Vanaf 17,20 euro inclusief btw

Bestel online

Een bekroonde Belgische wijn

Verras je zakenrelatie met een fles Chardonnay Heerenlaak, in 2020 uitgeroepen als een van de beste Belgische wijnen van het jaar door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers, gepresenteerd in een mooie geschenkverpakking.

21 euro inclusief btw

Bestel online

Een Belgische chocolademengeling (medium)

Dit is hét geschenk voor de chocoladeliefhebber (en zijn we dat niet allemaal?) Tablet, smeerpasta, koekjes: in deze mand vind je chocolade in alle mogelijke vormen en combinaties.

36,05 euro inclusief btw

Bestel online

De Belgische top 5

In deze selectie zitten de favorieten van onze klanten. Een mooie mix van zoetigheden, bier en meer, verpakt in een stijlvolle geschenkmand.

26,55 euro inclusief btw

Bestel online

Een ontbijtmand (medium)

Met een heerlijk ontbijt zet je de dag op een ontspannen manier in. Deze cadeaumand zit vol heerlijke ontbijtproducten om samen van te genieten.

40,40 euro inclusief btw

Bestel online

Nog meer producten en foto’s bekijken,
de exacte inhoud van elke mand bekijken of een offerte aanvragen?
Dat doe je allemaal eenvoudig in onze webshop.

Naar de webshop

Vraag nu je offerte aan!

 
 
 
Zodat we je kunnen mailen of terugbellen
Wat is het voorziene budget? bv. € 1.000,00
Hoeveel stuks heb je nodig?
Dat mogen meerdere locaties zijn; we leveren in de meeste Europese landen.
Gelden er voedingsbeperkingen (geen alcohol of allergenen)?

Wat voor soort geschenk zoek je?
Wil je iets laten personaliseren?
Heb je nog bijkomende wensen voor deze offerte?

ℹ Help me op weg

Hoe vollediger je aanvraag, hoe sneller we je een offerte kunnen bezorgen.
Hierbij een checklist om je op weg te helpen:

  • Wat wil je bestellen?
  • Hoeveel stuks heb je nodig?
  • Wil je iets laten personaliseren?
  • Waar mogen we leveren? (Dat mogen meerdere locaties zijn; we leveren in de meeste Europese landen.)
  • Gelden er voedingsbeperkingen (geen alcohol of allergenen)?
  • Wat is het voorziene budget (exclusief btw en inclusief de kosten voor levering)?
  • Heb je nog bijkomende wensen voor deze offerte?

Bezorg je ons deze informatie?
Dan kunnen wij meteen aan de slag met je offerte!

Je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel van ons! Hoe vollediger je aanvraag, hoe sneller we je een offerte kunnen bezorgen.
We respecteren je privacy

CAPTCHA
Deze vraag dient om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om spam te voorkomen.