Entre-Deux-Monts ontvangt innovatieprijs

Op donderdag 21 juni maakte het Innovatiesteunpunt voor land- en tuinbouw in de Gentse Topsporthal de laureaten bekend van hun innovatiecampagne. De jury koos uit 130 inzendingen 10 winnaars die elk 3000 euro ontvangen voor de realisatie van hun innovatief project. Wijndomein Entre-Deux-Monts uit Westouter ontvangt de prijs voor het uitgebreid in kaart brengen van zijn impact op de klimaatverandering, de zogenaamde ‘carbon footprint’.

Meer dan voor welk ander bedrijf dan ook, heeft het klimaat voor Entre-Deux-Monts een grote impact op de kwaliteit van het eindproduct. Eigenaar en wijnbouwer Martin Bacquaert beseft al lang dat de klimaatverandering slechts op vrij korte termijn voordelen zal bieden voor de Belgische wijnbouw. Bacquaert was dan ook meteen enthousiast toen de Roeselaarse wijnliefhebber Brecht Vanhecke het idee opperde om de ‘carbon footprint’ van het domein in detail te gaan berekenen. Deze resultaten stellen het domein in staat om zowel een ecologisch- als een economisch voordeel te boeken.

De prijs is voor Entre-Deux-Monts een erkenning voor de productie van milieuvriendelijke en lokaal geproduceerde wijnen van uitstekende kwaliteit. Het domein plantte in mei 2012 nog twee en een halve hectare extra wijnstokken bij op een perceel gelegen achter de wijnkelder. Op dit nieuwe stuk grond groeien de druivensoorten Chardonnay en Pinot Noir, respectievelijk voor een uitbreiding van de productie van mousserende wijnen en het vinifiëren van een eerste rode wijn. De BOB Heuvelland (Beschermde Oorsprongsbenaming) telt in totaal 17 hectare wijngaard.