Gin én korte geschiedenis van Distillerie de Biercée

Christophe Mulatin en Pierre Gerard, de distilleerders van Biercée, brachten hun eigenzinnige karakters samen.

Ze kwamen tot een drank die ook hun eigen verschil in stijl weergeeft: dag en nacht, modern en traditioneel, dik en dun, these en antithese. De gin van Biercée werd dan ook de perfecte synthese van de knowhow van deze meesterdistilleerders.

Voor we je de gin voorstellen, even een anekdote. De Biercée distilleerderij ontstond in 1946, opgericht door een Normandiër die er zijn familie kwam bezoeken na de oorlog. Hij maakte eau-de-vie van gevallen fruit uit de vele boomgaarden die de streek telde.

Om dit te doen hadden ze een alambiek nodig, maar net na de Tweede Wereldoorlog was het niet evident nog koper te vinden. De Duitsers hadden zelfs de brouwerijen afgebroken om hun wapens te kunnen produceren. Père Juste en Jules Cleempoel, apotheker van beroep, maakten dan maar zelf een alambiek uit een torpedobuis afkomstig van een Duitse onderzeeër die gestrand was op de kust van Marseille.

Anno 2012 produceert de distilleerderij jaarlijks meer dan 200.000 flessen, waaronder een calvados, verscheidene likeuren en eau-de-vies en de met prijzen gelauwerde Poire Williams N°1. En nu dus ook gin, en niet zomaar een gin.

Wij waren vorige week te gast op de voorstelling van de nieuwe gin in de Jiggers te Gent, de cocktailbar van dynamisch bartenderduo Olivier Jacobs en Ben Bruyneel. Beide heren maakten een aantal cocktails met de Biercée gin terwijl de distilleerders en vertegenwoordiger Noach Van Damme vakkundige uitleg gaven.

De gin bevat onder andere fruit, kruiden, specerijen, bloemen, maar ook venkel en cacao. Dit zorgt voor de frisse toets, zonder te overheersen. Een mooie ronde gin, boordevol karakter. De gastheren bij Jiggers maakten er een heerlijke gin-tonic mee, een stukje venkel diende als aromatische garnituur. De Belgische premium gin leende zich ook uitermate goed in een Gibson (een Dry Martini met Dolin Vermouth en een ajuintje), en nog een aangename verrassing was een gin cocktail met witbier ( ‘Villée’, ook gebrouwen in Biercée). maar wat ons nog het meest overtuigde van het talent dat deze gin heeft samengesteld, is het feit dat hij in tegenstelling tot sommige andere premium gins, ook perfect puur kan gedronken worden.

Wij zijn dus alvast overtuigd van het veelzijdige karakter van de Biercée gin en daarbovenop is ook de fles is prachtig vorm gegeven. We zullen dus niet verrast zijn als we deze Belgische topper nog vaak gaan terugzien in de cocktailbars en lounges.