Jenever, gezond boerenverstand

“De perfecte gast komt altijd keurig op tijd... met een fles jenever.” - Tom Manders

De oudste gekende bron waarin het distilleren van alcohol wordt vernoemd dateert van 1351. Dit manuscript spreekt over het distilleren van wijn waardoor aquavit, of levenswater, verkregen wordt dat zou helpen tegen allerlei ziekten. Het effect kon nog versterkt worden door het gebruik van kruiden, bessen en zaden bij het distilleren. Een eeuw later wordt dit medicijn meer en meer als genotsmiddel geconsumeerd en worden de eerste accijnzen ingevoerd. Tot het begin van de 16e eeuw behoudt jenever toch nog zijn medicinaal karakter.
Men voegde jeneverbes, anijs, venkel en karwij bij het graandistillaat. We stellen je graag vier Belgische jeneverstokerijen voor die nog op ambachtelijke wijze kwaliteitsproducten maken. Vanzelfsprekend zijn deze artisanale jenevers ook bij Belartisan te koop.

Wissels
Vroeger kende Hasselt tientallen distilleerderijen. Nu is Wissels de laatste ambachtelijke stokerij in de stad. Sinds 1920 distilleren ze er enkel de fijnste jenevers en ligt de focus op kwaliteit en niet kwantiteit. In de stokerij lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Er wordt nog gewerkt met distillatieketels die dateren van kort na de Tweede Wereldoorlog en ook de traditionele recepten blijven een goed bewaard geheim. Stokerij Wissels gebruikt zijn ruime vakkennis en ervaring om een kwalitatief product te maken. Bij het authentieke productieproces zijn het vooral de neus en smaakpapillen van de stoker die het werk doen. Deze kennis geeft ons genieters dranken als de Hasseltse Jenever, een jong gerijpte jenever die dubbel wordt gestookt. Wissels maakt naast jonge en oud gerijpte jenever ook fruit- en crèmejenevers met chocolade, citroen, cactus enz.

Brouwerij Verhofstede
Brouwerij Verhofstede is een familiebedrijf uit ‘t Soete Lant, beter gekend als het Waasland. In 1885 begon de familie Verhofstede met het brouwen van bieren op de locatie waar nu nog steeds likeuren worden gemaakt. Doorheen de vier generaties evolueerde het bedrijf van een brouwerij naar likeurstokerij. De brouwerstraditie van de familie leeft echter nog steeds voort in hun producten. Zo is er de hopjenever die, als enige in zijn soort, wordt bereid volgens oud recept op basis van wilde hop, die ze uit eigen tuin oogsten. Dit heilzame kruid geeft de jenever een zachte en verfijnde nasmaak.
Ook voor de andere dranken worden uitsluitend 100% natuurlijke grondstoffen gebruikt. Op basis van hun authentieke familierecepten maakt Verhofstede aperitieven, kruidenlikeuren, fruitlikeuren en jenevers.

Cocktail recept
Verhofstede noemt deze creatie zelf de King Alfonso III, het is een stevige opkikker!

ingrediënten

  • 3cl Verhofstede Edelweiss Mokkalikeur
  • 1,5cl Verhofstede Edelweiss Notenlikeur
  • 3cl sterke koffie, zoals bijvoorbeeld Verheyen Amberes
  • 1cl kaneelsiroop
  • 3cl melk

bereiding
Neem een martiniglas en vul het met gebroken ijs om te koelen. Vul een shaker met ijs en de ingrediënten. Schud lang en krachtig en zeef de cocktail in het voorgekoelde glas. Werk eventueel af met twee of drie koffiebonen.

Rubbens
De Jeneverstokerij Rubbens werd in 1817 opgericht te Zele en is doorheen de jaren steeds in handen gebleven van de familie. Het bedrijf kende een eerste bloei door de productie van de jenever Vieux Système, welke nog steeds wordt verkocht. Het gebouw met de hoge schouw werd uitgebreid en heeft ondanks twee Oorlogen en veranderende wetgevingen rond alcohol zijn productie kunnen voortzetten. Bij Rubbens maken ze naast jenever ook likeuren, fruitjenevers en crèmejenevers.

Filliers
Filliers is een gekend merk. Toch hebben ze nog enkele verrassende en exclusieve producten. Zoals bijvoorbeeld de Vintage Jenever die 19 jaar in alle rust heeft kunnen rijpen op eiken vaten. Deze jenever wordt nog volgens de traditionele en op artisanale manier gestookt zoals de familie in 1880 begonnen is. Hoewel het bedrijf sindsdien enorm gegroeid is, werkt de familie Filliers nog steeds actief mee in het bedrijf. Voor de liefhebbers van jongere jenever bestaat er ook een variant die vijf jaar heeft gerijpt. Deze is, net als de oudere variant, enkel met natuurlijke grondstoffen gemaakt, zonder toevoeging van smaakmakers of kleurstoffen.

Alle jenevers uit dit artikel zijn te koop bij Belartisan. Kom ze nu ontdekken!