Ken je deze Belgische gins al?

Wie gin van eigen bodem wil drinken, heeft genoeg keuze dankzij de vele nieuwkomers. Een overzicht.

Gin-tonic was het zomerdrankje van 2012 én 2013. met talloze handboeken lijkt het einde van het succes nog niet meteen in zicht. De verkoop van de sterke drank kent al drie jaar na elkaar een steile opmars, voornamelijk door het succes van gin-tonic, en ook Vlaamse stokers springen op de kar. Dacht je dat de keuze tussen Hendrick’s Gin en Bombay Sapphire al moeilijk was, dan moet je nog kennismaken met deze gins van eigen bodem:

De jongste aanwinst is Copperhead, een gin van stokerij Filliers in samenwerking met ondernemer Yvan Vindevogel die dit weekend werd voorgesteld in De Tijd naar aanleiding van de derde editie van de Ginfair in Antwerpen afgelopen weekend. Filliers, vooral bekend van zijn jenever, waagde zich in 2012 voor het eerst op de ginmarkt met hun Dry Gin 28 (waar ondertussen al verschillende varianten van werden gemaakt).

Filliers werkte eerder al samen met cocktailspecialist Manuel Wouters, eerst voor de Spring Gin op basis van jeneverbessen, die ook wordt geschonken in toprestaurant Noma in Kopenhagen).

De allereerste Belgische gin staat echter op naam van stokerij De Moor uit Aalst. Voor zijn Flemish Gin 20-3 gebruikte hij 23 verschillende ingrediënten, voor de hand liggende zoals jeneverbes en kaneel, maar ook johannesbrood en paradijszaad. Van de bijzondere variant FG 20-3 Distiller’s Heart worden slechts 35 flessen per keer gemaakt.

Nog in 2012 volgden Christophe Mulatin en Pierre Gerard van de Biercée distilleerderij met nog een honderd procent Belgische gin. Hun Biercée Gin bevat onder andere fruit, kruiden, specerijen, bloemen, maar ook venkel en cacao, ingrediënten die voor een frisse toets zorgen.

De Oost-Vlaamse likeurstokerij Verhofstede sprong een jaar later op de kar, met zijn Edelweiss Gin, een gin met citrussmaak. waarvan de eerste 500 flessen in geen tijd waren uitverkocht. De Limburgse brouwerij Wilderen ging voor een mix van 21 ingrediënten en kruiden (waaronder ook hop, het gaat tenslotte om een brouwerij) voor hun Double You ‘W’ Gin.

Jan Van Ongevalle en zijn dochter Hannah openden vorig jaar de bar The Pharmacy in Knokke en brachten eind maart 340 eigen flessen uit met een uniek rijpingsproces: de gin heeft zes maanden gerijpt op een vat met Amerikaanse whiskey. Ook Serge Buss van Bar Bounce in Antwerpen kan met zijn artisanale Buss N° 509 een eigen gin uitschenken aan zijn klanten.

Maar je hoeft geen eigen bar te hebben om een eigen gin te lanceren, vraag maar aan liefhebber Philip Collet, zo verslingerd aan de drank dat hij met Collet’s Gin een eigen variant maakte op basis van koriander en rozemarijn. Pieter-Jan Frooninckx kreeg dan weer de smaak te pakken met zijn eigen vodka, startte met Belgian Spirits Company een eigen distilleerderij en heeft nu ook een eigen gin: PJ elderflower GIN.

Genoeg bieren om de Eerste Wereldoorlog te herdenken, waarom dan ook geen gin? Dat dachten ze bij stokerij Rubbens uit Zele en dus brachten ze de Poppies Gin 14-18 uit, onder meer op basis van klaprozen wat de gin een uitgesproken floraal karakter geeft.

Bij Belartisan is steeds een selectie van de beste Belgische gins te krijgen. Kom snel langs voor jezelf of een mooi en ori-gin-eel geschenk!