Op bezoek bij Distillerie De Biercée

Midden de velden en vlakbij het piepkleine dorpje Rangies ligt Distillerie de Biercée, sinds 2004 gevestigd in de ‘Ferme de la Cour’.

Een monumentale vierkantshoeve uit de zestiende eeuw. Oorspronkelijk was het een plaats waar recht werd gesproken, vandaar de naam. Later was het enkel hoeve, tot de immense schuren en stallen midden vorige eeuw leeg kwamen te staan.

Wat doe je met een dergelijk indrukwekkend gebouwencomplex in ‘the middle of nowhere’? De oplossing kwam van La Distillerie de Biercée. De distilleerderij begon in 1946 als een kleine locale coöperatieve. Fruit was er in overvloed in de streek en dus besloot men – naar Normandisch voorbeeld – om er drank van te distilleren. Het grote succes kwam in de jaren tachtig met de Eau de Villée, een likeur op basis van citroen. Het succes betekende meer verkoop – vandaag zo’n 200.000 flessen per jaar – en de noodzaak aan nieuwe ruimere productiegebouwen. In plaats van een gloednieuw gebouw neer te poten in een industriezone, besloot men om de Ferme de la Cour te restaureren en daar de distilleerderij onder te brengen.

De tocht begint in de ‘geurkamer’ waar we de aroma’s kunnen ontdekken van alle ingrediënten die in de 23 producten van Distillerie de Biercée gebruikt worden: van de Eau de Villée tot de Biercée Gin. Echt onder de indruk zijn we als we de grote schuur binnenstappen waar het volledige productieproces zich afspeelt, inclusief de botteling. Niet alleen de hoge distilleerketels in koper met hun kleine ronde ‘venstertjes’ imponeren ook het monumentale houten gebinte hoog boven ons. We volgen onze gids de trap af naar een crypte waar alle jaargangen van de jenevers van La Distillerie de Biercée 'rusten'. Eindigen doen we in 'La Grange des Belges', de brasserie. Het is er gezellig druk en buiten op het terras speelt een bandje vrolijke jazzmuziek. Binnen maak ik een rondgang langs de grote collectie van Belgische vooroorlogse reclamepanelen voor bier, jenever, frisdranken. En omdat het nog steeds volop zomert, drinken we het eigen Villée biertje met - hoe kan het anders - een frisse citroentoets.