Orval bier moeilijk verkrijgbaar

Het Belgische trappistenbier van Orval is al enige tijd moeilijk te verkrijgen in veel drankenhandels en winkels.

Toch is een goede voorraad essentiëel want de smaak van het bier verbetert enorm na enkele maanden rijping op fles. Na een jaar wordt het echt een top bier.
Om de vraag aan te kunnen hebben de paters trappisten van Orval beslist om hun trappist in supermarkten niet langer per bak te verkopen.

Vorig jaar werd er 69.000 hectoliter Orval gebrouwen. Maar dat is lang niet genoeg om te voldoen aan de massale vraag. Bierhandelaars krijgen daarom een beperkte voorraad, die ze kunnen leveren aan de cafébazen. Die moeten hun klanten aan de toog soms ontgoochelen.
‘Maar ze vonden er iets op', zegt François de Harenne, directeur van de Orval-brouwerij. ‘Ze trekken naar de supermarkten, waar ze de rekken leeghalen. Met als gevolg dat de Orval ook daar snel uitverkocht raakt. Daar zijn de gewone klanten dan weer niet blij mee.'
De paters bedachten een oplossing. ‘Een tijdje geleden hebben we de supermarkten gevraagd om ons bier niet langer per bak, maar per vier flesjes of apart te verkopen. Op die manier kun je veel moeilijker een grote voorraad inslaan.'

Weldra zal er een gelimiteerde voorraad gerijpte Orval bij Belartisan te krijgen zijn.