Wat maakt de Belgian Owl tot één van de beste whisky’s?

Belgian Owl Etienne

Belgian Owl, een befaamde whisky uit eigen land... mét reden. Alles bij The Owl Distillery staat in het teken van de beste kwaliteit.

Met enorme veel passie en ambacht wordt dit Haspengouwse streekproduct vervaardigd.

Lees mee over ons bezoek, schenk jezelf een glas Belgische whisky in en ontdek waarom dit streekproduct ook in het buitenland erkenning geniet.

Alles begint met de droom van meester distiller Etienne Bouillon om meer verscheidenheid te geven aan de lokale landbouw. De uitgebalanceerde Belgian Single Malt Whisky wordt dan ook gemaakt van enkel lokaal geteelde gerst uit Haspengouw.


Het embleem van Belgian Owl is de uil. In de Griekse oudheid staat deze symbool voor kennis en wijsheid. De kennis is nodig om de aarde te respecteren en single malt whisky te creëren. De wijsheid komt van pas als we van whisky willen genieten.


Het eerste vat Belgian Owl werd op 29 oktober 2004 gevuld. Na 3 jaar geduldig wachten, werd de eerste Belgian Single Malt Whisky “Belgian Owl” gebotteld. Sinds de eerste botteling heeft de uil zijn vleugels uitgeslagen en verovert hij stilaan de harten van whiskyliefhebbers. Diverse erkenningen onderschrijven de kwaliteit van deze Belgische whisky.
Sinds februari 2016 wordt de Belgian Owl gestookt in twee Schotse distillatieketels van Caperdonich Distillery, gelegen in Speyside.

 

Ontdek Belgian Owl whisky nu in onze webshop

 

De productie van onze single malt whisky verloopt volledig ambachtelijk. De gerst wordt geteeld met veel aandacht en respect voor de aarde. Alle akkers worden omringt door wilde natuur. Diverse planten en insecten houden het ecosysteem gezond, waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperkt wordt. Met hetzelfde doel de kwaliteit van de aarde te behouden, wordt slechts ééns in de vier jaar gerst geteeld op hetzelfde perceel. Voor Belgian Owl is enkel het beste goed genoeg.


Dankzij de 38 meter diepe put naast de distilleerderij kunnen we deze rechtstreeks uit de watertafel pompen.
Haspengouw is vermaard voor de uitzonderlijke kwaliteit van het grondwater. Het is zelfs beschermd door de Waalse overheid en de Europese Unie. Onder de 15 meter dikke laag teelaarde bevindt zich een laag kalksteen tot 20 meter dik. Sinds eeuwen sijpelt het regenwater door deze laag. Dat maakt fdast het grondwater dat gebruikt wordt voor deze Belgische whisky uitzonderlijk zuiver en mineraalrijk is.

Dankzij de kwaliteit van de gerst en het water, de nesse van het distillaat en de kwaliteit van het hout, is het uiteindelijke resultaat een signature whisky en een visitekaartje voor de regio: een complexe single malt vervuld met toetsen uit de rijke grond van de Haspengouw.

 

2004  Op 29 november wordt het eerste vat Belgian Owl gevuld. In december start de voorverkoop van de whisky die 3 jaar later op de markt zal worden gebracht.
2005  Belgian Owl ontvangt zijn eerste internationale erkenning in de Whisky Bible van Jim Murray. Het is het begin van een reeks erkenningen die later zullen volgen.
2007  Uitreiking van de eerste Belgian Owl whisky tijdens de beurs Spirits in the Sky in Luik.
2008  Eerste verkoop van Belgian Owl bij Belartisan en andere gespecialiseerde drankenhandelaren in België.
2010  Belgian Owl wordt verkozen tot beste European Single cask Whisky of the Year 2011, met een percen- tage van 95.5% in de Whisky Bible van Jim Murray.
2013 Aankomst van de distilleerketels van de oude Caperdonich Distillery uit Rothes (Speyside, Schot- land). Het eerste distillaat vloeit nog hetzelfde jaar uit de ketels.
2016 Eerste botteling van Belgian Single Malt Whisky, geproduceerd door de Schotse ketels. Begin van de ontwikkeling van de exportmarkt in andere Europese landen, Azië en Noord-Amerika.

 

Belgian Owl whisky kopen? Bestel nu in onze webshop!