Gerechten

Snij de selder, sjalotten en look fijn en stoof in een grote pot. Spoel de mosselen goed en voeg ze toe. Kruid met peper en zout naar smaak.

Laat een 5-tal minuten garen. Haal de mosselen uit hun schelp en laat het geheel afkoelen.

Snij de kerstomaten in de helft. Snij stokbrood in plakken en grill tot ze krokant zijn. Sprenkel er nadien ruim olijfolie op en strijk een mespunt mosselsaus op het brood. Dresseer de kerstomaatjes en mosselen (met selder en sjalotten) op het brood.

 

Snij de blaadjes van de selder en hou deze opzij. Zet je mes bovenaan de stengel en trek de draden eraf. Snij de stengel vervolgens in fijne stukjes. Schil de wortel en ajuin en snij fijn.

Smelt boter in een mosselpot en stoof kort de wortel, ajuin en blokjes selder.

Spoel de mosselen eerst goed en voeg ze toe. Giet 1 à 2 glazen wijn in de pan en kruid met laurier en goede draai aan de pepermolen.

 

Snij de blaadjes van de selder en hou deze opzij. Zet je mes bovenaan de stengel en trek de draden eraf. Snij de stengel vervolgens in fijne stukjes. Schil de wortel en ajuin en snij fijn.

Smelt boter in een mosselpot en stoof kort de wortel, ajuin en blokjes selder.

Spoel de mosselen eerst goed en voeg ze toe. Giet het bier mee in de pan en kruid met laurier en goede draai aan de pepermolen.

 

Een pak friet halen in de frituur kan al eens lekker zijn. Maar niets gaat boven zelfgemaakte, handgesneden frieten. In het buitenland niet voor niets ‘echte Vlaamse friet’ genoemd.

Schil de aardappelen en snij ze in dik reepjes. Spoel met koud water en dep ze goed droog.

Bak de frieten een eerste keer gedurende 5 minuten op 140 graden. Laat ze afkoelen.

Bak de frieten een tweede keer gedurende 1 à 2 minuten op 180 graden. Schud het overtollige vet er goed af en werk af met een snuifje zout. Zo blijven ze lekker krokant.

 

Smakelijk!

 

 

Belgische dressing

Meng de wijnazijn, mosterd en olie in een fles voor dressing of vinagrette. Voeg peper en zout toe naar smaak.  Werk af met lente-uitjes en bieslook. Goed schudden.

Ideaal als dressing bij komkommer, tomaat of salades.

 

Een recept van zaakvoerder Mark Van Aelst.

 

Drenk de rozijnen minstens 1 uur in jenever. Bak de ribben mooi bruin en houd warm. Gebruik een beetje van het vet in de pan en voeg de room toe en laat inkoken. Voeg vervolgens de mosterd en rozijnen toe. Overgiet het vlees met de saus en serveer met aardappelen of frietjes.