In Riemst, tussen Tongeren en Maastricht ligt het magnifieke wijnkasteel van Genoels-Elderen. De witte muren en mooie tuin met wijnranken brengen je in sprookjessfeer. Ook de smaak van deze Belgische wijn prikkelt de ziel.
De regio kent een rijke geschiedenis van wijnbouw die teruggaat tot in de tijd van de Romeinen. In de jaren ’90 van vorige eeuw blies de familie van Rennes de eewenoude wijncultuur opnieuw leven in. Het domein telt ondertussen 22 hectaren. Ze verwelkomen jaarlijks 15000 bezoekers die kunnen genieten van de wijngaard, het park en de 13e eeuwse wijnkelder in het kasteel.
Genoels-Elderen teelt voornamelijk Chardonnay en Pinot Noir druiven. Ze maken er heerlijke witte wijn en ook fijne schuimwijnen van. Steeds met veel respect voor de natuur. Genoels-Elderen gebruikt bijvoorbeeld geen onkruidbestrijdingsmiddelen en wieden onkruid op de klassieke manier.
Deze zorg resulteert in Belgische kwaliteitswijnen die ook internationaal interesse kennen.
Wijngaard
Op de Limburgse hellingen in Riemst staan sinds 1991 Chardonnay en Pinot Noir stokken geplant. Deze druiven gedijen uitzonderlijk goed in Haspengouw. Uit meer dan 100 verschillende clonen werden twee variaties gekozen die het beste passen in ons noorderlijk klimaat. De kalkrijke bodem met mergel-ondergrond en toplaag van leem geeft de druiven een rijk bouquet en zorgt voor Belgische wijnen met complexe smaak en volle structuur.
In de wijngaard van Genoels-Elderen wordt met veel zorg voor de druiven en natuur gewerkt. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen onkruidbestrijdingsmiddelen en wieden en schoffelen gebeurd op de klassieke manier, hetzij ondertussen wel machinaal. Deze methodes zijn arbeidsintensief, maar garanderen het beste resultaat.
De druiven worden met de hand en deels machinaal geoogst en meteen verwerkt. Ze worden geperst in een moderne, computergestuurde machine. De druiven worden geperst door luchtkussens. Daardoor geraken pitten, steeltjes en schillen niet beschadigd en komt er geen bittere smaak in de wijn. Ambacht en technologie vullen elkaar perfect aan op dit Belgische wijndomein.
Geschiedenis van de Wijngaard
De Romeinen plantten door heel hun rijk wijn, ook in België. Vanaf de vroege Middeleeuwen zijn er veel aanwijzingen terug te vinden van wijnbouw in de omgeving van Tongeren. Door een kleine ijstijd in de 17e eeuw garaakte veel Belgische wijngaarden beschadigd. Door de opkomst van de aardappelen, die snel opbrengst gaven, werden er weinig nieuwe wijngaarden aangeplant. Onder het bewind van Napoleon raakte de Belgische wijnbouw zo goed als volledig verloren. Gelukkig is de draad helemaal terug opgepikt op Wijnkasteel Genoels-Elderen en andere Belgische wijngaarden!
In Genoelselderen werden opnieuw wijngaarden aangeplant door de familie van Rennes. De eerste nieuwe wijngaard dateerd van 1991 en telde toen zo’n 2350 wijnstokken op een oppervlakte van 4500 m2.
In 1992 volgt een eerste uitbreiding naar 6000 m2 en zo’n 3000 planten. Ondertussen telt het wijndomein in totaal 22 hecatren verspreid over verschillende percelen in de nabije omgeving van het wijnkasteel.
Vogelsanck
Het microklimaat op deze helling inspireerde de familie van Rennes tot het aanplanten van een nieuwe wijngaard. In 1993 breiden ze uit tot een totaal van 6 hectaren met zo’n 25000 wijnstokken. In 1999 volgt nog een aanplanting op dit perceel.
Kiezelingenbos
Deze helling achter het kasteel loopt omhoog naar het Kiezelingenbos. De wijngaard werd in 1993 volledig met Chardonnay aangeplant en uitgebreid in 2009 en 2010 met Chardonnay en Pinot Noir.
Wijngaardveld
Deze wijngaard van bijna 6 hectaren is aangeplant op een gebied waar vroeger wijngaarden zijn geweest. Tot in de tijd van Napoleon werd er hier Belgische wijn verbouwd. Het kadaster dat door Napoleon werd ingesteld benoemt dit perceels als ‘wijngaardveld’. Een naam die het perceel vandaag nog met trots kan dragen.
Hommelberg
De zonnige flank op de Hommelberg werd in 1999 beplant met 1,7 hectaren wijnstokken. Door de wind die er vaak en sterk waait is de ondergrond zeer droog en minder vatbaar voor rotting en ziektes.
den Dennenbosch
Als je op de oude Romeinse Heirbaan van Tongeren richting Maastrticht rijd, kan je deze wijngaard zien liggen aan de rechterkant. Rondom het perceel staan rozenstruiken. Het is een eeuwenoud hulpmiddel om ziektes te voorspellen. Deze stokken Pinot Gris die er geplant staan geven hun geparfumeerde toets aan de schuimwijn van Genoels-Elderen.
Onderscheidingen
Wijnkasteel Genoels-Elderen draagt de appellaties ‘Gecontroleerde Oorsprongsbenaming Haspengouw’en ‘Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn’. Het wijndomein ontving ook diverse binnenlandse en internationale erkenningen.
- 1999 Chardonnay ‘Goud’ ontvangt gouden medaille op Concours Mondial
- 1999 Chardonnay ‘Goud’ ontvangt bronzen medaille op Chardonnay du Monde
- 2000 Chardonnay ‘Goud’ ontvangt bronzen medaille op Chardonnay du Monde
- 2001 Chardonnay ‘Blauw’ ontvangt bronzen medaille op Chardonnay du Monde
- 2002 Chardonnay ‘Goud’ en ‘Blauw’ ontvangen bronzen medailles op Chardonnay du Monde
- 2003 Chardonnay ‘Goud’ ontvangt bronzen medaille op Chardonnay du Monde
- 2004 Chardonnay ‘Goud’ ontvangt bronzen medaille op Chardonnay du Monde
- 2004 Chardonnay ‘Blauw’ en ‘Wit’ ontvangen Gouden Oorkonde Aspergewijn
- 2005 Chardonnay ‘Goud’ wordt vermeld in Tom Stevenson's "Top 100 Most Exciting Wines of the World"
- 2006 Chardonnay ‘Goud’ en Zilveren Parel ontvangen zilveren medaille op Concours Mondial
- 2015 Zwarte Parel en Zilveren Parel ontvangen gouden medailles op Verkiezing Beste Belgische Wijnen
- 2016 Chardonnay ‘Goud’ en ‘Blauw’ en Zwarte Parel ontvangen gouden medailles op Verkiezing Beste Belgische Wijnen
- 2018 Zilveren Parel ontvangen Grand Gold medaille op Concours Mondial de Bruxelles
- 2018 Zwarte Parel ontvangt zilveren medaille op Concours Mondial de Bruxelles
- 2018 Rose Parel ontvangt zilveren medaille op Concours Mondial de Bruxelles
Na 12 maanden rijping - waarvan de helft op eik en de helft in cuvées- wordt deze wijn nog minstens één jaar op fles bewaard in het kasteel voordat ze verkocht wordt.
De ‘Gouden’ Chardonnay van Genoels-Elderen wordt samengesteld met de druiven van de oudste en best gelegen wijngaarden.
Deze Pinot rijpt een jaar op hout en 6 maanden in cuveés.
Frisse Chardonnay van Genoels-Elderen met 18 maanden rijping.
Na rijping op eiken vaten wordt deze wijn nog minstens drie jaar op fles bewaard voordat ze verkocht wordt.