Château Bon Baron

In Lustin, nabij Profondeville tussen Dinant en Namur, ligt het pitoreske kasteel en wijngaard van Bon Baron. Ze maken Belgische wijn die zowel in eigen land als internationaal hoge ogen gooit. Wijnmakers en eigenaars Jeanette Van Der Steen en Piotr maken hun wijn met enorm veel passie en precisie. Ze verenigen wetenschap en poëzie in een wijnfles.

Château Bon Baron maakt verschillende soorten Belgische wijn. Witte wijn, rode wijn en schuimwijn van hoge kwaliteit. Bijna elke oogst maken ze een nieuwe wijn of experimenteren ze met de vinificatie. De wijn wordt dan op een speciale manier gerijpt of ze gebruiken een vernieuwende combinatie van druiven. De wijngaard telt 17 hectaren, met 14 verschillende druivensoorten. Kenmerkend is dat ze natuurlijke wijnen maken met zo min mogelijk manipulatie. Jeanette en Piotr besteden enorm veel werk in de wijngaard om de topkwaliteit te bekomen. Geen gebruik van herbicide of pesticide in de wijngaard. In de wijnkelder ook geen gebruik van enzymen of stablisatoren.

Tijdens het rijpen van de wijn, wordt er ook niet gewerkt met een ‘vlindertje’ om de wijn te mixen, maar worden de vaten dagelijks met de hand een kwartslag gedraaid. Zo wordt de wijn niet gebruskeerd.

Deze vele kleine handelingen geven de wijn van Château Bon Baron zijn pure smaak en hoge kwaliteit.

 

Geschiedenis en Wijngaarden

De regio kent zoals meerdere streken in België een rijke geschiedenis van wijnbouw. De oudste vermelding van wijnbouw in Profondeville dateert van 1018. Op oude kaarten kan je “Profondeville - Les Vignobles” of “Profondeville – Walgrappe” terugvinden. Door een kleine ijstijd in de 17e eeuw, de zeer correct benoemde druifluis ‘Phyloxera Desastreus’ en politieke motieven onder het bewind van Napoleon raakte de Belgische wijnbouw bijna volledig verloren. Gelukkig is de draad helemaal terug opgepikt door Château Bon Baron en andere Belgische wijngaarden!

In 2003 plantten Jeanette en Piotr een klein wijndomein aan van 2 hectaren. In 2005 oogsten ze de eerste druiven. Ondertussen telt het domein 4 wijngaarden en enkele kleine percelen. De druivenrassen die aangeplant worden, zijn steeds aangepast aan de bodemstructuur.

De wijngaard ‘Falmange’ ligt aan de voet van de wijnkelder op de zonnige hellingen aan de Maas. De rivierbedding is de levensader van de verschillende soorten wijndruiven die er groeien. De ondergrond bestaat voornamelijk uit kalk- en zandsteen.

De hellingen van de wijngaard ‘Divo Nanto’ bevatten veel stukken rots en kalkstenen die historisch zijn achtergelaten door de rivier. Jeanette en Piotr beslistten om er zowel klassieke variaties te planten als gedurfde. De verschillende druivensoorten, groeien er goed.

Op het ‘Terrasse de Valburnot’ houdt niemand minder dan de Maagd Maria een oogje in het zeil. De zonnige wijngaard is zuidgericht. Dankzij de ommuring wordt de warmte van overdag ’s avonds afgegeven. Het ideale perceel om zeer rijpe druiven met een volle smaak te telen.

De kleinere percelen ‘Bon Air’, ‘Saint Servais’ en ‘Collettes’ zijn gekozen voor de excellente kwaliteit en uniek karakter dat ze aan de wijn geven. Er staan per perceel slechts een 150-tal wijnranken. De oogst hiervan wordt specifiek gebruikt om de smaak en complexiteit van de Belgische wijnen van Château Bon Baron te benadrukken.

 

Onderscheidingen

Château Bon Baron draagt de appellatie ‘AOC Côtes de Sambre et Meuse’. Het wijndomein ontving ook diverse binnenlandse en internationale erkenningen.

  • 2005  Acolon ontvangt gouden medaille op Concours Mondial
  • 2006  Acolon ontvangt zilveren medaille op Concours Mondial
  • 2007  Acolon ontvangt gouden medaille op Concours Mondial
  • 2009  Parfondeville 1er Prix Interland Belgique/Pays Bas
  • 2013 Parfondeville, Pinot Noir en Chardonnay ontvangen gouden medailles op Verkiezing Beste Belgische Wijnen
  • 2013 Acolon en Divo Nanto ontvangen zilveren medailles op Verkiezing Beste Belgische Wijnen
  • 2014 Acolon en Pinot Blanc ontvangen zilveren medailles op Verkiezing Beste Belgische Wijnen
  • 2014  La Grande, Cabernet, Pinot Noir ontvangen zilveren medailles op Verkiezing Beste Belgische Wijnen
  • 2015 Acolon, La Grande, en Pinot Gris krijgen gouden medailles op Verkiezing Beste Belgische Wijnen
  • 2016 Acolon en Auxerrois ontvangen gouden medailles op Verkiezing Beste Belgische Wijnen
  • 2017 Chardonnay ontvangt zilveren medaille op Chardonnay du Monde
  • 2017  Muscat ontvangt gouden medaille op Muscats du Monde
  • 2018 Chardonnay ontvangt zilveren medaille op Chardonnay du Monde

 

Wijnvat van Château Bon Baron
Jeanette Van Der Steen van Château Bon Baron in de wijnkelder
Wijndruiven bij Château Bon Baron

Acolon Château Bon Baron

Dieprode wijn met een vol, kruidige en harmonische smaak.




20,80 

Château Bon Baron Cabernet wijnfles met etiket voorkant

Een fantastische Cabernet, 1 jaar gerijpt op nieuwe eiken vaten.




18,80 

Chardonnay Bon Baron wijnfles met etiket voorkant

Een typische Chardonnay, 1 jaar gerijpt op nieuwe eiken vaten en het best vergelijkbaar met een witte Bourgondische wijn. Een echte Belgische topper!




22,95 

La Grande Trésor Château Bon Baron

Robijnrode wijn met smaken van rood fruit.




22,95 

Château Bon Baron Masterblend Sax

Een soepele ronde rode wijn samengesteld met 7 druivensoorten.




19,85 

Château Bon Baron Muscat

Droge muscat met licht zoete toets. Wijn van zuivere lichtgele kleur.




20,85